dilluns, 28 de març del 2011

El barranc de la junda

Després d'un parell de setmanes de "pre-campanya" electoral, que tan escandalosament han estat fent els partits en el poder (psoe/pp), visitant i inaugurant tot allò visitable i inaugurable, encara que no estiguen ni els plànols fets.
Nosaltre, el grup Compromís pel Palomar, no anem per eixe camí, simplement ens dediquem a mostrar a tota la gent interessada aquells aspectes del Palomar que considerem interessants i d'un alt valor social, ecològic, humà, històric...
Aquest diumenge, amb un poc més de son de l'habitual causat pel canvi d'hora que sofrim tots els anys el darrer cap de setmana de març. Puntualment,  a les 11 del matí ens vàrem veure a la Font de Sis per fer l'anunciada passejada pel barranc de la Junda organitzada per "Compromís pel Palomar".

Tota la visita va ser acompanyada i comentada pels nostres experts convidats i d'altres espontanis:
Joan Sancarlos amb els tres convidats
    Una de les explicacions de Toni
  • Toni Conca ens va fer una introducció general dels aspectes de la vegetació de barranc, ubicant una vegetació similar a l'atlàntica dins d'un clima mediterrani. Després, al llarg dem camí va anar fent parades per observar certes espècies que considerava interessants ell mateix o que li preguntava la gent, com ara, la cua de cavall, els bolets de xop, les piteres, les varietats de xop, la canya...



    Eugeni, abans de començar la visita
  • Eugeni Úbeda ens va fer veure el valor ecològic del barranc com un lloc que cal mantenir amb el seu aspecte natural, amb tota la vegetació que, de manera espotànea, creix per les seues vores, insistint en que l'empeny de netejar els marges del barranc sols ens porta a un empitjorament del seu valor ecològic i un augment de les possibilitats de deixar la terra a l'aire deixant els marges exposats a una erosió inevitable.


  • Emili Barber analitzà la història que trobem en cada racó de la nostra visita, des de l'orige del molí fins l'aprofitament que sempre se li ha donat als barrancs, així com ens va mostrar el lloc on, probablement, havia estat ubicat l'antic assentament de la Junda (anterior al Palomar i Bufali).



Emili contant-nos la història del Molí

Una col·laboració de Dani
  • Dani Alfonso, de manera espontànea, i sense que estigués preparat, va fer una intervenció per explicar-nos alguns aspectes interessants sobre l'estructura geològica i la composició de les terres que formen ambues vessants del barranc.




  • Josep Vaello ens va permetre travessar pels seus terrenys al temps que comentava el procés que havia seguit per a fer la planció i manteniment dels seus xops, el pont que travessa el barranc i la canalització de la font de la Jerònima
Aquesta visita va ser seguida de manera molt atenta per una cinquantena de persones. Les opinions que anàrem escoltant en acabar la visita totes eren positives i la gent estava molt contenta d'haver pogut compartir aquest racó del Palomar i assabentar-se de la importància de valorar i mantenir aquest tresor que tenim al poble.
Tornant cap a casa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada